Mening: Berlingske.dk – Innovation og Fællesskab

Posted on 13/02/2012

0


Ole Schouenborg, Klinisk psykolog, seniorlektor skriver i Berlingske.dk:

Ole Schouenborg: Innovation og fællesskab er plusord i dagens krisedebat. De er også fraser, man med god grund kan stille kritiske spørgsmålstegn ved. Især, når de af magthavere dikteres oppefra og nedad i det danske hierarki.

Men trods alt repræsenterer disse to begreber nogle værdier, som karakteriserer en vigtig del af den danske kulturelle kapital. Vi er mere fælles end så mange andre kulturer. Vi har mere til fælles – gensidig tillid, for eksempel.

Vi er innovative, takket være en legende dansk opvækst, hvor hittepåsomhed i fællesskaber får rum i leg, daginstitutioner, familier og folkeskole. I en krisetid er der god grund til at dyrke disse værdier frem – at kalde på dem, at tappe den kilde til udvikling, som de rummer.

Danske offentlige og private virksomheder har i årevis været domineret af top-down-styring og udvikling. Det har medført en række gode resultater – systematik og opbrud af stivnede systemer.

Men en uhensigtsmæssig bivirkning har været en umyndiggørelse og passivisering af lønmodtagerne i bunden af hierarkiet – dem der har skoen på og faktisk bygger rundetårn hver dag. Man har dyrket det regerlige og dræbt det uregerlige.

Tiden er inde til bottom-up-tænkning. I bunden af hierarkiet er en rigdom af relevante kompetencer, der aktuelt ligger brak, fordi de ikke bliver dyrket. Det har vi ikke råd til længere.

Her kan du læse resten af Ole Schouenborgs indlæg på Berlingske.dk

 

 

Posted in: Inspiration