Inspiration: Isitabird.dk – Sundhedsinnovation – et besøg hos Kaiser Permanente

Posted on 06/10/2011

0


Line Groes skriver på Isitabird.dk:

Kan vi inddrage patienter og fagpersonale på nye måder i sundhedsvæsnet og få bedre og billigere service ud af det? Ja – jeg besøgte i sommers en af de største sundhedsorganisationer i USA, Kaiser Permanente i Californien, som nytænker sundhedssystemet radikalt på en række områder.  

Patienten ved bedst

Kaiser Permanente (KP) er et sundhedsforsikringssytem med 8,7 mio. medlemmer. Organisationen har 165.000 ansatte, 454 medicinske centre og 35 hospitaler i ni amerikanske stater. KP er frontløbere i udviklingen af forholdet mellem patient og fagpersonale. De er gået væk fra at se læger som eksperter og har derved taget konsekvensen af, at mange patienter (fx med kroniske lidelser) i kraft af den moderne teknologi er velinformeret om egen sygdom. Et eksempel er sitet www.patientslikeme.com – et community på nettet for personer med kroniske lidelse, hvor man kan mødes og dele erfaringer med håndtering af sin sygdom. Medlemmerne opbygger bl.a. et arkiv over symptomer, medicinering og behandlingsmetoder. Det dækker en del af det behov for information, som læger tidligere skulle være formidlere af.

Samtidig gør moderne teknologi også selvmonitorering muligt, hvilket er et eksploderende fænomen mange steder i samfundet. KP udnytter potentialet i dette, ved at have et program til støtte af egenomsorg og tilbud om kompetenceudvikling i forhold til at håndtere eget helbred og sygdom.

Lægens rolle er hermed redefineret til at sikre og guide, at patienter tager de rette valg ved formidling af evidens frem for at overlevere information. Jeg synes der er noget interessant her, for det rykker ved noget centralt i forholdet ml. patient og sundhedspersonale og giver mulighed for en radikal nytænkning af servicen. Fx bliver behovet for face-to-face konsultationer mindre og KP bruger derfor mail og skype-konsultationer i stedet – billigere for KP og nemmere og tidsbesparende for borgeren.

Her kan du læse resten af Line Groes indlæg på Isitabird.dk.

Reklamer
Posted in: Inspiration